Blog

Infrapanely: Moderní řešení pro úsporné a efektivní vytápění domácnosti

Infrapanely: Moderní řešení pro úsporné a efektivní vytápění domácnosti

Popis infrapanelů a jejich výhody oproti tradičním topným systémům

infrapanely představují inovativní technologii, která využívá princip sálavého vytápění. Na rozdíl od konvekčních systémů, které ohřívají vzduch, infrapanely ohřívají přímo objekty a povrchy v místnosti. Tento způsob přenosu tepla je přirozenější a efektivnější. Sálání je totiž nejpřirozenější způsob přenosu tepla, který známe například ze slunečního záření. Když slunce svítí, neohřívá přímo vzduch, ale objekty, na které dopadá jeho záření. Stejným způsobem fungují i infrapanely.

Jednou z hlavních výhod infrapanelů je jejich flexibilní instalace. Na rozdíl od konvekčních radiátorů, které se obvykle instalují pod okna, mohou být infrapanely umístěny na stěny nebo stropy. Tím se minimalizují tepelné ztráty, které jsou u konvekčních systémů způsobeny prostupem tepla oknem. Okna mají zpravidla dvakrát vyšší tepelné ztráty než stěny, a tepelné mosty kolem uložení okna tuto ztrátu ještě zvyšují. Navíc průvzdušnost těsnění oken je vyšší, což dále zvyšuje tepelné ztráty, pokud na ně působí teplý vzduch z radiátorů.

Dalším problémem konvekčních systémů je to, že teplý vzduch stoupá ke stropu, kde je běžně o 2-4°C vyšší teplota než požadovaná. Toto teplo pak často zbytečně odchází do dalšího patra stropní konstrukcí, což zvyšuje celkové tepelné ztráty. Konvekční topení ohřívá přímo vzduch, a od něj se pak ohřívají stěny, které jsou vždy chladnější než vzduch. To má negativní vliv na celkovou tepelnou pohodu v místnosti. Navíc konvekční topení vytváří nepříjemné proudění vzduchu a vysouší vzduch, což může být nepříjemné pro obyvatele.

Infrapanely naopak netrpí ani jedním z výše uvedených neduhů. Sálavé vytápění zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla v celé místnosti, což znamená, že rozdíl teplot mezi stropem a podlahou je minimální. Díky tomu se snižují tepelné ztráty a zvyšuje se tepelná pohoda v místnosti. Stěny mají téměř totožnou teplotu jako je nastavena na termostatu, což znamená, že i při nižší teplotě je dosaženo lepší tepelné pohody. To umožňuje topit na o 1-3°C nižší teplotu než s konvekčním topením, což vede k dalším úsporám energie.

Jak infrapanely fungují a proč jsou energeticky úsporné

Sálavé vytápění pracuje na podobném principu jako kachlová kamna. Infrapanely ohřejí svůj povrch na teplotu, při které začínají sálat, a jako slunce prohřívají celý interiér místnosti. Tím, že infrapanely ohřívají přímo objekty a povrchy, dochází k rovnoměrnému rozložení tepla v celé místnosti. To znamená, že rozdíl teplot mezi stropem a podlahou je minimální, což opět přispívá k úsporám energie.

Infrapanely umístěné na stropě nebo stěně působí na okna stejnou teplotou, jako je teplota nastavená na termostatu. To znamená, že výpočet tepelných ztrát se počítá běžně o cca 15-20°C nižší teplotu, což dramaticky snižuje tepelné ztráty. Sálavé teplo ohřívá prostor rovnoměrně v celé ploše minimální intenzitou s minimálním ohřevem vzduchu. Díky tomu je rozdíl teplot mezi stropem a podlahou do 1°C, což opět přispívá k úsporám nákladů.

Další výhodou infrapanelů je jejich schopnost regulace teploty pro každou místnost samostatně. To umožňuje dosáhnout dokonalé přesnosti teploty v místnosti na desetiny °C a tím zabránit přetápění. Každý infrapanel může být vybaven termostatem, který umožňuje přesně nastavit požadovanou teplotu v místnosti. Díky tomu je možné dosáhnout optimální tepelné pohody při minimálních nákladech na vytápění.

Ekonomické a ekologické aspekty infrapanelů

Infrapanely představují nejen efektivní způsob vytápění, ale také ekonomicky výhodné řešení. Díky své vysoké účinnosti a schopnosti rovnoměrně rozložit teplo v místnosti, infrapanely snižují celkové náklady na vytápění. Navíc, díky možnosti regulace teploty v jednotlivých místnostech, je možné dosáhnout dalších úspor energie.

Z ekologického hlediska jsou infrapanely také výhodné. Sálavé vytápění je šetrné k životnímu prostředí, protože neprodukuje žádné emise. Navíc, díky své vysoké účinnosti, infrapanely snižují celkovou spotřebu energie, což vede ke snížení emisí skleníkových plynů. To je zvláště důležité v dnešní době, kdy se stále více zaměřujeme na snižování naší uhlíkové stopy a ochranu životního prostředí.

Závěr

Infrapanely představují moderní a efektivní řešení pro vytápění domácností. Díky své schopnosti rovnoměrně rozložit teplo v místnosti a minimalizovat tepelné ztráty, infrapanely zajišťují optimální tepelnou pohodu při minimálních nákladech na vytápění. Navíc, díky své vysoké účinnosti a šetrnosti k životnímu prostředí, infrapanely představují ekologicky výhodné řešení. Pokud hledáte moderní a úsporný způsob vytápění, infrapanely jsou ideální volbou.

 

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image