Blog

Infrapanely ve dřevostavbě. Jsou infrapanely vhodné i pro dřevostavbu?

blog drevostavba

Dřevostavba s infrapanely dosahuje lepší akumulace tepla, což je klíčové pro udržení stabilní teploty a komfortu bydlení. Díky tomu, že infrapanely ohřívají přímo konstrukci domu, dochází k optimálnější tepelné pohodě a trvalému vysoušení celé stavby. To je obzvláště důležité v dřevostavbách, které mohou být náchylné k vlhkosti a plísním. Aby bylo infratopení ve dřevostavbě opravdu účinné a komfortní, je nezbytné, aby jej navrhl náš odborný technik. Odborný technik je základem spokojeného užívání infratopení ve dřevostavbách, protože správný návrh a instalace jsou klíčové pro dosažení maximálního výkonu a efektivity.

Možných konstrukcí dřevostaveb je celá řada. Můžeme se setkat s difuzně otevřenými nebo uzavřenými konstrukcemi, masivními nebo sendvičovými stěnami a mnoha dalšími variantami. Každá z těchto konstrukcí má své specifické vlastnosti a vyžaduje individuální přístup při návrhu topného systému. Obecně je důležité infrapanely směrovat ve dřevostavbě na stěny a povrchy, které mají nejvyšší akumulační vlastnosti. To zajistí, že teplo bude rovnoměrně rozloženo a efektivně využito.

Pokud je dřevostavba řešena s předstěnou ze sádrokartonu, za kterým je vzduchová mezera, je vhodnější instalovat panely tak, aby směřovaly na vnitřní příčky, které jsou vyplněné minerální vatou. Tímto způsobem se zajistí, že teplo bude efektivně akumulováno a rovnoměrně rozloženo po celém domě. Další možností je umístit infrapanely na strop, kde sáláním ohřívají podlahu, od které se sekundárně ohřívá celý prostor. Tato metoda je obzvláště účinná v místnostech s vysokými stropy, kde je potřeba zajistit rovnoměrné rozložení tepla.

Pokud dřevostavba má vnější plášť vyplněn minerální vatou v kontaktu s vnitřním sádrokartonem, je možné i ve dřevostavbě instalovat infratopení na vnitřní příčky tak, že infrapanely sálají na vnější stěnu. Tento způsob instalace zajišťuje lepší tepelnou setrvačnost stavby a dřevostavba má komfortní režim užívání. Sálavé topení do dřevostavby představuje nejvýhodnější zdroj tepla, protože kombinuje vysokou účinnost s nízkými provozními náklady.

Ekonomika provozu infratopení ve dřevostavbách je nejvýhodnější, pokud jsou infrapanely využity jako primární zdroj tepla. V případě vytápění dřevostavby infrapanely Heatwell je příznivá cena pořízení infrapanelů a regulace, minimální náklady na instalaci infrapanelů a provozní náklady dosahují v běžném rodinném domě přibližně 15-25 000 Kč ročně. Minimální náklady na údržbu a servis přispívají ke krátké době návratnosti investice do infratopení nejen pro dřevostavby. Infrapanely Heatwell lze snadno kombinovat s krbovým či jiným vytápěním, což umožňuje flexibilní a efektivní řešení vytápění pro každý dům.

V kombinaci s FVE se jedná o nejekonomičtější systém vytápění na trhu s nižšími náklady na pořízení a v horizontu 20ti let je návratnost investice lepší než u tepelných čerpadel.

Pokud vás zajímají náklady na topení infrapanely ve dřevostavbě, můžete si snadno udělat rychlou představu o celkových ročních provozních a pořizovacích nákladech. Stačí nám poslat projektovou dokumentaci nebo vyplnit formulář určený k návrhu sálavého vytápění a naši technici vám zdarma a nezávazně připraví celkovou rekonstrukci. Tento postup vám umožní získat přesnou představu o nákladech a výhodách, které infratopení nabízí, a rozhodnout se pro nejlepší řešení pro váš domov.

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image