Blog

Jak dimenzovat příkon topidla pro konkrétní místnost, objekt?

Výpočet příkonu sálavého vytápění infrapanely

Příkon sálavého vytápění infrapanely je komplexní záležitost, která vyžaduje přesné zohlednění mnoha faktorů. Nejedná se pouze o jednoduchý výpočet, který by byl aplikovatelný na jakoukoli stavbu bez ohledu na její specifické vlastnosti. Pro správný návrh příkonu infrapanelů je třeba vzít v úvahu technické parametry staveb, účinnost použitých infrapanelů, lokalitu, kde se vytápěná stavba nachází, a požadované teploty uvnitř domu či bytu. Každý z těchto faktorů má zásadní vliv na výsledný výpočet a účinnost infratopení. Pro naše zákazníky si veškeré parametry staveb zjišťujeme sami a dopočítáme potřebný příkon přesně ke splnění Vašich požadavků a zaručení maximální účinnost infratopení.

Pokud vás zajímá požadovaný příkon infrapanelů a dimenzace infratopení pro Váš dům či byt, vyplňte na konci článku krátký formulář výpočtu sálavého vytápění a náš technik Vám připraví nezávazně a zdarma výpočet příkonu infrapanelů a doporučí vhodný typ infrapanelu.

Technické parametry staveb a jejich vliv na výpočet příkonu

Jedním z klíčových kroků při výpočtu příkonu infrapanelů je detailní analýza technických parametrů staveb. To zahrnuje nejen materiálové složení stěn, podlah a stropů, ale i jejich tloušťku, izolační vlastnosti a stav. Starší stavby často trpí zhoršenými izolačními vlastnostmi kvůli degradaci materiálů a vlhkosti, což vede ke zvýšené tepelné ztrátě. Proto je nutné zohlednit tyto faktory a dimenzovat infrapanely s dostatečnou rezervou, aby bylo dosaženo požadované účinnosti.

Účinnost infrapanelů a jejich správný výběr

Dalším krokem je posouzení účinnosti použitých infrapanelů. Naše infrapanely Heatwell jsou navrženy s vysokoemisivním povrchem a kombinovanou sálavou a konvekční složkou, což zajišťuje maximální účinnost. Pokud by byly použity méně kvalitní infrapanely, došlo by k delšímu času běhu infratopení, protopení konstrukcí více do hloubky a tedy i k vyšší spotřebě energie a možnému nedostatečnému dosažení požadované teploty v místnosti. Proto je nezbytné zvolit správný typ infrapanelu, který odpovídá vypočítanému příkonu a specifikům dané stavby.

Lokalita a její vliv na tepelné ztráty

Lokalita, ve které se vytápěná stavba nachází, hraje rovněž významnou roli. Různé oblasti mají odlišné klimatické podmínky, což ovlivňuje tepelné ztráty budovy. V našich výpočtech používáme normované údaje o nejnižších teplotách v dané lokalitě, které jsou standardně zmapovány pro celou ČR. Výsledný rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou, známý jako teplotní spád, může být mezi 35 až 45°C a je klíčový pro správný výpočet příkonu.

Detailní analýza tepelných ztrát

Pro přesný výpočet tepelných ztrát je nezbytné znát informace o místnosti, jako je její velikost, počet a typ oken a dveří, a požadovanou teplotu. Tepelná ztráta domu či bytu se rovná součtu tepelných toků prostupem všemi stěnami, podlahou a stropem, a z tepelné ztráty infiltrací, tedy netěsnostmi oken, dveří a jiných stavebních otvorů. Z těchto parametrů vypočítáme součinitel prostupu tepla „U“ (W/m2K), který udávají výrobci stavebních materiálů nebo jej lze vypočítat dle normy.

Zohlednění dalších parametrů stavby

Při dokončování výpočtu příkonu infrapanelů a celkové dimenzace infratopení je nutné zohlednit další přirážky a součinitele prostupů tepla, aby byl výpočet co nejpřesnější. Proto není možné infrapanely prodávat v e-shopech, neboť tyto výpočty si nemůžete bez znalosti veškerých informací zpracovat samostatně. Vypočítaný příkon infrapanelů se volí v každé místnosti podle nejbližšího vyššího typu infrapanelu. Pokud je příkon infratopení vyšší než výpočet tepelných ztrát, nevzroste spotřeba energie. Infratopení pouze získá potřebnou dynamiku a místnost se rychleji vytopí, což vede k dřívějšímu vypnutí infrapanelu a stabilní spotřebě energie.

Význam přesných termostatů

Významným faktorem úspory energií jsou přesné termostaty, které umožňují optimální řízení vytápění. Přesné termostaty minimalizují zbytečné výkyvy teplot a zajišťují, že infrapanely pracují pouze tehdy, kdy je to skutečně potřeba. To přispívá k vyšší energetické účinnosti a snížení nákladů na vytápění.

Výsledný výpočet příkonu infrapanelů Heatwell

Naše produkty s vysokoemisivním povrchem a kombinovanou sálavou a konvekční složkou jsou na trhu jedny z nejúčinnějších. Pokud navrhneme příkon pro Vaši nemovitost a proběhne osazení jiným výrobkem, nebude prostor dostatečně výkonný. Použité méně kvalitní infrapanely budou topit delší čas, více se prohřívat konstrukce stavby a spotřeba energie bude stoupat. Příkon infrapanelů jiných značek bude také nedostatečný a nedosáhne se požadované teploty v prostoru.

Pokud Vás zajímá požadovaný příkon infrapanelů a dimenzace infratopení pro Váš dům či byt, vyplňte tento krátký formulář a náš technik Vám připraví nezávazně a zdarma výpočet příkonu infrapanelů a doporučí vhodný typ infrapanelu. Formulář pro výpočet příkonu a dimenzace infratopení Heatwell je k dispozici na našich webových stránkách.

Teplená ztráta domu je základ správné dimenzace infratopení a příkonu infrapanelů. Tepelná ztráta domu či bytu se rovná součtu tepelných toků prostupem všemi stěnami, podlahou a stropem, a z tepelné ztráty infiltrací. Pro výpočet tepelných ztrát musíme znát informace o místnosti, požadovanou teplotu v místnosti a nejnižší teplotu za stěnou. Výsledný rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou se nazývá teplotní spád, který se může pohybovat mezi 35 až 45°C. Z technických parametrů spočítáme součinitel prostupu tepla „U“ (W/m2K), přičemž u starších staveb je nutné zohlednit vlhkost a degradaci materiálu.

Zohlednění dalších parametrů stavby zpřesňuje výpočet příkonu infrapanelů a dimenzace infratopení. K dokončení výpočtu je potřeba zohlednit další přirážky a součinitele prostupů tepla, aby byl návrh příkonu infratopení přesně na míru každému domu. Proto není možné infrapanely prodávat v e-shopech, neboť tyto výpočty si nemůžete bez znalosti veškerých informací zpracovat samostatně. Z vypočítaného příkonu infrapanelů se volí v každé místnosti nejbližší vyšší typ infrapanelu. Pokud je příkon infratopení vyšší než výpočet tepelných ztrát, nevzroste spotřeba energie. Zkrátí se čas běhu topení a spotřeba v kWh = kW x čas jsou stejné. Infratopení pouze získá potřebnou dynamiku a místnost se rychleji vytopí, což vede k dřívějšímu vypnutí infrapanelu a stabilní spotřebě energie.

 

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image