Blog

Jaká bude spotřeba elektrické energie infrapanely (kWh) a celkové provozní náklady na vytápění infratopením?

Jaká bude spotřeba elektrické energie infrapanely (kWh) a celkové provozní náklady na vytápění infratopením?

Spotřebu elektrické energie lze přesně vypočítat, pokud známe všechny technické parametry domu. Výpočet vychází z tepelné ztráty objektu a účinnosti infrapanelů. Provozní náklady jsou tedy přímo úměrné kvalitě stavby a infratopení. Výpočet připravujeme ZDARMA. Provozní náklady na vytápění zahrnují několik důležitých položek:

infrapanely vypocet prikonu infrapaneluTepelná ztráta objektu – náklady na vytápění a spotřeba infrapanelů jsou přímo úměrné tepelné ztrátě objektu.

Roční spotřeba elektrické energie je závislá na tepelně-izolačních vlastnostech objektu, tedy na prostupu tepla zdmi, podlahou, stropem, okny a průvzdušností (únik teplého vzduchu netěsnostmi oken a dveří). Tepelná ztráta odpovídá rozdílu teplot uvnitř a vně domu a spotřeba vytápění představuje množství energie potřebné k dosažení tepelné pohody. Naše společnost počítá tepelné ztráty objektu se započítáním všech parametrů stavby, včetně nadmořské výšky, orientace místností vůči světovým stranám, intenzity větrů a celé řady dalších faktorů. Měřenou účinností infrapanelů Heatwell v jednotlivých typech staveb je tento koeficient zahrnut do výpočtu tepelné ztráty objektu.

Zvolený tarif elektrické energie – snižuje náklady na provoz domácnosti a elektrických spotřebičů.

Na infrapanely se vztahuje automatické získání „přímotopného“ tarifu D45d. Vytápění v přímotopném režimu je realizováno tak, že máte 20 hodin možnost vytápět za nízký tarif a pouze 4 hodiny je provoz ve vysokém tarifu. Nízký tarif je možné využívat i pro ostatní spotřebiče v objektu, což snižuje náklady na provoz domácnosti v Kč, aniž by se snížila spotřeba v kWh.

Pouhou změnou tarifu může běžná domácnost ušetřit až 25 % ceny energií při stejné spotřebě kWh, tedy kupuje elektrickou energii levněji. Při provozu infrapanelů je spotřeba elektrické energie pouze v nízkém tarifu.

Regulace infrapanelů – snižuje spotřebu a provozní náklady infratopení až o 20 %.

Infratopení se reguluje běžnými termostaty, v každé místnosti po jednom kuse. Celá domácnost tedy tvoří decentralizovaný systém vytápění a každá místnost reaguje přesně a okamžitě na změny vnějších či vnitřních podmínek. Vhodnou regulací může spotřeba infrapanelů klesnout až o 20 %. Detailní informace k regulaci naleznete v samostatné sekci věnující se regulaci infratopení a infrapanelů obecně.

Umístění infrapanelů – nevhodné umístění zvyšuje provozní náklady a spotřebu infratopení.

Správným umístěním infrapanelů je dosaženo optimální tepelné pohody a vysoké účinnosti infrapanelů. Nevhodným umístěním lze snížit účinnost až na úroveň přímotopného vytápění. Proto nikdy nenavrhujte jen příkon infrapanelů, ale i jejich umístění. Návrh příkonu infratopení, zaměření stavby a určení umístění infrapanelů připravujeme zdarma a nezávazně. Požadavek na zpracování nám zašlete jednoduchým vyplněním tohoto formuláře. Dozvíte se tak kompletní náklady na pořízení a provoz infratopení a spotřebu energií. Více o umístění infratopení se dočtete v samostatné odpovědi na: optimální umístění infratopení.

Rychlost a přesnost návrhu nákladů na provoz vytápění – jak poznat profesionální firmu:

Návrh infratopení je specifický obor. Musíte znát nejen výpočty tepelných ztrát, ale i vlastnosti infrapanelů a akumulační vlastnosti zdiva a jeho vlhkost. Na trhu můžete i dnes nalézt společnosti, které Vám připraví návrh vytápění a spočítají spotřebu bez zjištění základních informací o Vaší stavbě a vychází pouze z plochy domu a metrů krychlových, které násobí různými koeficienty. To je chybně a na tyto společnosti pozor! Profesionální firma od Vás pro finální návrh vytápění musí získat veškeré dostupné informace, ze kterých připraví výpočet, díky němuž budete znát náklady na vytápění a bude jasná spotřeba infrapanelů a to bez osobního zaměření technikem nelze.

Firma musí znát:

  • Typ zdiva a oken.
  • Materiál a technické informace o zateplení, nejen fasády, ale i podlah a stropů.
  • Nadmořskou výšku.
  • Zda je budova v zástavbě nebo v otevřené krajině.
  • Na jakou teplotu chcete topit, a k tomu přizpůsobit výpočet příkonu infratopení.

Chyby neprofesionálních firem na které si dejte pozor:

Pokud se v projektu dočtete, že počet topných dnů je například 150-180, pak si můžete být naprosto jistí, že výpočet je záměrně poddimenzován a informace o spotřebě infratopení je zkreslená. Reálná spotřeba infrapanelů bude vyšší a náklady na provoz infratopení také. Tento počet topných dnů se v ČR prakticky nenachází. Dále pokud je počet hodin provozu denně pod 4-5 hodin, je příkon infratopení buď záměrně zkreslen, nebo jsou infrapanely předimenzovány a cena infratopení zbytečně vysoká a náklady na pořízení infrapanelů budou vysoké.

Naše společnost si zakládá na profesionalitě návrhu, máme dostatek techniků na realizaci měření staveb a návrhu infratopení. Návrh infratopení připravujeme do 24 – 48 hodin a zaměření staveb. Návrh vytápění obsahuje celkové pořizovací náklady infratopení, roční provozní náklady v odpovídajícím typu domu a lokalitě a veškeré informace k realizaci infratopení na klíč.

Mám zájem o nezávaznou kalkulaci provozních nákladů infratopení a zajímá mne i spotřeba v kWh a Kč.

Pokud máte zájem o nezávazné zpracování nabídky, kontaktujte nás přímo nebo vyplňte krátký orientační formulář a náš technik Vám nezávazně a zdarma připraví návrh vytápění infrapanely Heatwell a spočítá provozní a pořizovací náklady.

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image