Blog

termostat na infrapanelu a proč nejsou výhodné
Termostat na zadní straně infrapanelu

infrapanely s termostatem jsou výhodné?

Základem úspory infrapanelů je jejich princip přenosu tepla do prostoru, na toto téma je na našem webu celá řada článků o principu infratopení. To nyní přeskočme a věnujme se regulaci, měření a nákladům na pořízení servis a údržbu.

infrapanely jsou moderním a efektivním způsobem vytápění, který si v posledních letech získává stále větší oblibu. Jejich schopnost udržovat stabilní teplotu v místnosti s tolerancí pouhých desetin stupně Celsia je opravdu obdivuhodná. Aby však infrapanely fungovaly skutečně efektivně a hospodárně, je nezbytné věnovat pozornost několika klíčovým faktorům.

Prvním z nich je výběr vhodného typu termostatu. Termostat je mozkem celého systému a jeho úkolem je řídit provoz infrapanelů tak, aby byla v místnosti udržována požadovaná teplota. Je důležité zvolit termostat s dostatečnou přesností a citlivostí, který dokáže reagovat i na nepatrné výkyvy teploty. Moderní digitální termostaty s funkcí PID regulace jsou schopny udržovat teplotu s přesností na desetiny stupně, což je pro úsporu a tpelnou pohodu od infrapanelů velmi důležité.

Dalším důležitým aspektem je také správné umístění termostatu. Je třeba dbát na to, aby nebyl ovlivněn okolními zdroji tepla, které by mohly zkreslit jeho měření. Termostat by neměl být umístěn v blízkosti spotřebičů jako je sporák, lednice nebo jiné elektrické přístroje, které produkují teplo. Také je vhodné vyhnout se přímému slunečnímu záření, které může způsobit nežádoucí výkyvy naměřených hodnot.

Správná regulace teploty je pro efektivní provoz infrapanelů naprosto zásadní. Každý stupeň Celsia nad požadovanou teplotu zvyšuje náklady na vytápění o 3-5%. To může při celoročním provozu představovat značnou finanční zátěž. Proto je důležité nastavit termostat na optimální teplotu a dbát na to, aby byla v místnosti udržována s co nejvyšší přesností.

Infrapanely mají oproti konvenčním způsobům vytápění jednu velkou výhodu - dokáží vytvořit rovnoměrné a příjemné teplo v celé ploše místnosti. Díky tomu se v prostoru vytváří nepřekonatelná tepelná pohoda, na kterou si člověk velmi rychle zvykne. Jakékoliv výkyvy teploty, byť jen o několik desetin stupně, jsou pak vnímány jako nekomfortní a nepříjemné.

Z tohoto důvodu se dnes již téměř nepoužívají staré bimetalové termostaty, které trpěly vysokou hysterezí. To znamená, že mezi vypnutím a opětovným zapnutím topení docházelo k velkým teplotním výkyvům, které mohly dosahovat i několika stupňů Celsia. Takové kolísání teploty je pro uživatele velmi nepříjemné a má negativní vliv na tepelnou pohodu v místnosti.

 

Někteří výrobci nabízejí infrapanely s integrovaným termostatem, které se na první pohled mohou zdát jako praktické a elegantní řešení. Má to však několik zásadních úskalí, které je třeba vzít v úvahu.

Prvním problémem je nepřesnost měření teploty. Infrapanel má na svém povrchu teplotu až 100°C a na zadní straně může dosahovat i 50°C. Termostat umístěný na boku panelu v zadní části je tak intenzivně ohříván, což má negativní vliv na přesnost měření. Odchylka může být ještě větší než u starých bimetalových termostatů, což vede ke zvýšení nákladů na vytápění a snížení tepelné pohody.

Dalším problémem je omezení funkcí. Termostaty integrované v infrapanelech jsou dodávány výrobcem a uživatel nemá možnost je vyměnit za jiný typ nebo model. Je tak plně odkázán na typ regulace a funkce, které daný termostat nabízí. Není možné jej integrovat do systémů chytré domácnosti jako je například Loxone, ani používat oblíbené aplikace pro správu WiFi spotřebičů jako je Tuya nebo SmartLife.

Třetím a zásadním problémem pro peněženku uživatele jsou vyšší provozní náklady a náklady na servis. Infrapanely s integrovaným termostatem jsou většinou vyráběny v Číně a jejich kvalita může být diskutabilní. I když jsou tyto produkty cenově dostupnější, v případě poruchy je nutné celý panel odborně demontovat, zaslat na reklamaci a po několika týdnech obdržet nový nebo opravený kus. Po vypršení záruky je často nutné koupit zcela nový panel, což představuje nemalou investici.

Infrapanely s integrovaným termostatem také často využívají topnou fólii, která má omezenou životnost. Ta zpravidla jen lehce přesahuje záruční dobu, takže v horizontu 20 let se mohou náklady na servis a výměnu panelů vyšplhat až na trojnásobek původní ceny. S nižší kvalitou těchto produktů souvisí i zvýšené riziko požáru při případné poruše, proto je doporučeno posílit pojistku proti požáru.

Kvůli výše zmíněným problémům se infrapanely s integrovaným termostatem vyskytují nejčastěji pouze v internetových obchodech. Pokud zákazník požaduje i montáž se zárukou výměny infrapanelu zdarma po dobu záruky, jen stěží najde ochotného prodejce, který by do takového rizika šel.

Proto odborníci doporučují pořídit infrapanely bez integrovaného termostatu a zvolit raději externí termostat dle vlastního výběru. Na trhu je nepřeberné množství typů a modelů, které se liší designem, funkcemi i cenou. Zákazník si tak může vybrat přesně takový termostat, který mu vyhovuje a který splňuje všechny jeho požadavky.

 

Při výběru termostatu je dobré zaměřit se na několik klíčových parametrů. Prvním z nich je přesnost měření, která by měla být v řádu desetin stupně Celsia. Dále je důležitá rychlost odezvy, aby termostat dokázal včas reagovat na změny teploty v místnosti. Vhodné jsou také pokročilé funkce jako je programovatelnost, možnost ovládání přes mobilní aplikaci nebo integrace do systému chytré domácnosti.

Velmi oblíbené jsou v poslední době tzv. chytré termostaty, které se dokáží samy učit z chování uživatele a optimalizovat vytápění podle jeho zvyklostí. Takové termostaty mohou ušetřit až 30% nákladů na vytápění, a to bez jakéhokoliv zásahu uživatele. Stačí je jen nainstalovat a nechat je pracovat.

Při výběru infrapanelů a termostatů je také důležité dbát na kvalitu zpracování a použitých materiálů. Infrapanely by měly být vyrobeny z kvalitního hliníku nebo ocelového plechu, který zajistí dlouhou životnost a odolnost. Topná tělesa by měla být chráněna proti korozi a oxidaci, aby nedocházelo k jejich předčasnému opotřebení.

Stejně tak je důležité věnovat pozornost provedení termostatu. Měl by být vyroben z kvalitních a odolných materiálů, které vydrží každodenní používání. Důležitá je také snadná instalace a intuitivní ovládání, aby uživatel neměl problém s nastavením a používáním termostatu.

 

Při nákupu infrapanelů a termostatů je vždy dobré poradit se s odborníkem, který má s těmito produkty zkušenosti. Může zákazníkovi pomoci s výběrem vhodného řešení, které bude odpovídat jeho požadavkům a možnostem. Také dokáže poskytnout cenné rady ohledně instalace a údržby, aby infrapanely fungovaly spolehlivě a efektivně po mnoho let.

Infratopení je moderní a úsporný způsob vytápění, který může při správném použití ušetřit značné náklady na energie. Klíčem k úspěchu je však správný výběr infrapanelů a termostatů, které budou spolehlivě a přesně regulovat teplotu v místnosti. Pouze tak lze dosáhnout optimální tepelné pohody a minimalizovat náklady na vytápění.

 

Pokud tedy zvažujete pořízení infrapanelů, nevolte ty s integrovaným termostatem, ale raději sáhněte po kvalitních panelech bez termostatu a vyberte si externí termostat podle svých preferencí. Investice do kvalitního řešení se vám v dlouhodobém horizontu několikanásobně vrátí v podobě úspor na energiích a vyššího komfortu bydlení. Nenechte se zlákat nízkou cenou některých produktů, ale raději se zaměřte na kvalitu a spolehlivost. Vaše peněženka i vaše tepelná pohoda vám poděkují.

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image