Blog

Princip infratopení: Jak funguje a proč je to budoucnost vytápění

Princip infratopení: Jak funguje a proč je to budoucnost vytápění

Na rozdíl od tradičních způsobů vytápění, jako je podlahové topení nebo radiátory, infrapanely neohřívají primárně vzduch, ale přímo objekty v místnosti, včetně podlahy, stěn a nábytku. Tento způsob vytápění je mnohem efektivnější, protože teplo je rovnoměrně rozloženo po celé místnosti a neuniká tak snadno, jako je tomu u konvekčního topení.

Srovnání s podlahovým topením a radiátory

Podlahové topení funguje na principu ohřevu podlahy, která následně ohřívá vzduch v místnosti. Tento způsob vytápění má však několik nevýhod. Zaprvé, stěny zůstávají chladnější, protože nejsou přímo ohřívány, což znamená, že teplo není rovnoměrně rozloženo. Zadruhé, tento způsob vytápění způsobuje vyšší intenzitu proudění vzduchu, což může vést k víření prachu. To je obzvláště problematické pro alergiky, kteří mohou být citliví na zvýšené množství prachových částic ve vzduchu.

Radiátory na druhé straně ohřívají vzduch přímo, ale s téměř nulovým sáláním. To znamená, že teplo se šíří hlavně konvekcí, což opět způsobuje vyšší intenzitu proudění vzduchu a víření prachu. Navíc, teplo se často ztrácí únikem okny a stropy, což snižuje celkovou efektivitu systému.

infrapanely tyto problémy eliminují. Ohřívají nejen podlahu, ale i stěny, nábytek a další objekty v místnosti, čímž vytvářejí rovnoměrné a příjemné tepelné prostředí. Díky sálavému principu vytápění je intenzita proudění vzduchu v místnosti až o 80 % nižší, což znamená méně víření prachu a lepší podmínky pro alergiky.

Konvekční topení vs. infrapanely

Jedním z hlavních problémů konvekčního topení je tepelná ztráta při přenosu tepla do místnosti. Například podlahové topení může vést k úniku tepla do podloží, i když je podlaha izolována. Izolace nejsou nikdy 100% účinné, a tak vždy dochází k určitému úniku tepla. Radiátory zase ztrácejí teplo únikem okny a stropy, protože teplý vzduch stoupá vzhůru.

Dalším problémem konvekčního topení je jeho špatná regulovatelnost. Teplotu je těžké přesně nastavit, což může vést k nepříjemnému kolísání teplot a vyšší spotřebě energie. Infrapanely tyto neduhy eliminují. Díky jejich schopnosti přesně regulovat teplotu až na desetiny stupně Celsia je možné dosáhnout optimální tepelné pohody s minimálními energetickými ztrátami.

Navíc, infrapanely lze snadno integrovat do chytré domácnosti. V kombinaci s fotovoltaickými elektrárnami (FVE) je možné inteligentně pracovat s přebytky energie a zapínat jednotlivé místnosti postupně podle množství dostupné energie. To znamená, že infrapanely mohou fungovat jako jeden vysoce efektivní zdroj tepla, který minimalizuje energetické ztráty a maximalizuje komfort.

Historie a výhody sálavého vytápění

Princip sálavého vytápění není novinkou. Jedná se o nejstarší způsob vytápění, na který jsme zvyklí. V domácnostech byl prověřen i s ohledem na zlepšení stavu budovy, například vysoušení a zabránění vzniku rosných bodů. Tradiční kachlová kamna, která fungují na stejném principu, jsou důkazem, že sálavé vytápění je účinné a spolehlivé.

V kombinaci s nejmodernějšími technologiemi, jako jsou kvalitní německé infrapanely Heatwell, je sálavé vytápění ještě efektivnější. Tyto panely mají minimální provozní náklady a příznivou pořizovací cenu, což je činí ideálním řešením pro moderní domácnosti. Díky jejich schopnosti poskytovat rovnoměrné a příjemné teplo s minimálními energetickými ztrátami je infratopení nejlepším řešením s nejlepším poměrem cena/úsporný provoz/náklady na údržbu a servis/tepelnou pohodu.

Závěr

Infratopení představuje budoucnost vytápění díky svým četným výhodám oproti tradičním způsobům vytápění. Je efektivnější, šetrnější k životnímu prostředí a poskytuje vyšší úroveň komfortu. Díky možnosti integrace do chytré domácnosti a kombinace s fotovoltaickými elektrárnami je infratopení nejen moderním, ale i udržitelným řešením pro budoucnost. Při výběru způsobu vytápění je důležité zohlednit všechny faktory, včetně pořizovacích nákladů, provozních nákladů, nákladů na údržbu a servis a celkové tepelné pohody. Infrapanely v tomto ohledu nabízejí nejlepší poměr cena/výkon, což je činí ideálním řešením pro moderní domácnosti.

 

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image