Blog

Srovnání různých způsobů přenosu tepla do místnosti: Sálavé (Infrapanely) vs. podlahové topení vs. radiátory vs. klimatizace
Jaký topný systém vybrat? Výhody a nevýhody

Srovnání různých způsobů přenosu tepla do místnosti: Sálavé (Infrapanely) vs. podlahové topení vs. radiátory vs. klimatizace

 

Srovnání různých způsobů přenosu tepla do místnosti: Sálavé (Infrapanely) vs. podlahové topení vs. radiátory vs. klimatizace

  • Srovnání různých topných systémů z hlediska nákladů, efektivity a komfortu.
  • Který systém je nejlepší pro váš domov?

V dnešní době, kdy se energetická účinnost, komfort a spolehlivost spolu s náklady na údržbu a servis se stávají klíčovými faktory při výběru způsobů přenosu tepla do místnost, je důležité porozumět rozdílům mezi různými způsoby vytápění. Tři nejčastěji diskutované systémy jsou infrapanely, podlahové topení a radiátory a teplovzdušné jednotky (klimatizace). Každý z těchto systémů má své unikátní výhody a nevýhody, které mohou zásadně ovlivnit vaše rozhodnutí. V tomto rozšířeném srovnání se podíváme na jednotlivé aspekty těchto topných systémů a na to, jak mohou ovlivnit váš domov z hlediska nákladů, efektivity a komfortu.

1. Sálavé vytápění infrapanely

Náklady a efektivita

infrapanely představují moderní a efektivní způsob vytápění, který se stále častěji objevuje v novostavbách a renovacích. Pořizovací náklady na infrapanely jsou obvykle nižší než náklady na tradiční plynové kotle a radiátory. Jedním z důvodů je absence potřeby složitých rozvodů tepla, které jsou nutné u konvenčních systémů. Navíc, infrapanely mají 100% účinnost přeměny elektrické energie na tepelnou, což znamená, že veškerá energie je využita ke generování tepla bez ztrát.

Komfort

Komfort, který infrapanely nabízejí, je jedním z jejich největších prodejních bodů. Sálavé teplo z infrapanelů je podobné teplu z kachlových kamen, které již po staletí poskytují příjemné a rovnoměrné vytápění. Uživatelé cítí teplo i na vzdálenost několika metrů, což zajišťuje rychlé a efektivní zahřátí prostoru. Infrapanely také nevíří prach, což je výhodné pro alergiky a osoby s respiračními problémy.

Zdravotní aspekty a údržba

Infrapanely mají minimální nároky na údržbu a jejich provoz je bezporuchový. Nezvyšují prašnost ani nesnižují vlhkost vzduchu, což je často problém u jiných topných systémů. Navíc, protože neobsahují žádné mechanické části, je riziko poruchy velmi nízké, což dále snižuje náklady na údržbu.

2. Podlahové topení

Náklady a efektivita

Elektrické podlahové topení je další populární volbou, která přináší zcela jiný druh komfortu. Pořizovací náklady mohou být vyšší než u infrapanelů, zejména pokud je nutné instalovat topné kabely nebo rohože do betonového potěru což mimo jiné prodlužuje i čas realizace nemovitosti. Efektivita podlahového topení je dobrá, protože teplo je rovnoměrně rozloženo po celé podlaze a místnost je tak vytápěna odspoda nahoru formou konvekce a nikoliv sálání jak chybně uvádějí někteří prodejci v rozporu s nově platnými normami. Více zde v samostatném článku. Nicméně, tepelná setrvačnost podlahového topení může být problémem, protože systém potřebuje delší čas na ohřev podlahy a naopak dlouho udržuje teplotu i po vypnutí. Instalace podlahového topení v přízemí prohřívá podloží více než jiné systémy vytápění i přes použité izolace se stále jedná o tepelnou ztrátu která může tvořit až 20% provozních nákladů! Úsporný zdroj například tepelné čerpadlo tak ztrácí část účinnosti nevhodným způsobem přenosu tepla do prostoru.

Komfort

Pocit tepla od nohou je sice příjemný a podlahové topení tak nabízí vysoký komfort, ale pro některé osoby například se zdravotním postižením srdce a cév se může jednat o vyšší zátěž organizmu (krev se má v nohách ochlazovat a do srdce přijít chladnější a ne teplejší). Tento systém je zvláště oblíbený v koupelnách a kuchyních, kde teplá podlaha může výrazně přispět k pohodlí. Nicméně, teplo z podlahového topení není tak rychle citelné jako teplo z infrapanelů a také nevytváří stejný pocit tepelné pohody. Mnoha zákazníkům s podlahovým topením tak chybí pocit tepla a někdy infrapanely dokupují pro jeho potřebu k dosažení příjemné tepelné pohody.

Zdravotní aspekty a údržba

Podlahové topení může vířit prach, což může být nepříjemné pro alergiky. Elektrosmog u elektrických topných folií je další aspekt, který je třeba zvážit, protože topné kabely a rohože mohou generovat elektromagnetické pole. Údržba podlahového topení může být složitá a nákladná, protože jakákoliv porucha obvykle vyžaduje rozebrání podlahy, což znamená značné náklady a nepohodlí.

Někdy použité stropní topení foliemi nebo teplovodním rozvodem je z hlediska vytápění absolutní nesmysl, kdy teplo uniká stropem mimo potřebnou místnost k vytápění, navíc teplý vzduch se hromadí u stropu a rozdíl mezi podlahou a stropem je nejvyšší ze všech systémů vytápění. Nehledě na extrémní hodnoty elektrosmogu u topných folií. Stropní topení používají společnosti které nemají jakoukoliv zodpovědnost vůči vaší peněžence, zdraví a zajištění vaší tepelné pohody. Tomuto systému se určitě vždy vyhněte.

3. Radiátory

Náklady a efektivita

Radiátory jsou tradičním způsobem vytápění, který je stále široce používán. Pořizovací náklady na radiátory a potřebné rozvody tepla mohou být vysoké, zejména pokud se jedná o modernizaci starších systémů. Efektivita radiátorů je výrazně nižší než u infrapanelů a podlahového topení, protože teplo je generováno v jednom místě zejména pod okny kterými pak uniká podstatná část tepla a dále pak musí být teplo přenášeno konvekcí do celého prostoru, což může vést k tepelným ztrátám.

Komfort

Pocit tepla z radiátorů je výrazně méně rovnoměrný ve srovnání s infrapanely a podlahovým topením. Radiátory často způsobují, že teplý vzduch stoupá ke stropu, zatímco na úrovni podlahy může být chladněji. Tento efekt může být nepříjemný, zvláště pokud máte vysoké stropy. Konvekční proudění vzduchu také snižuje komfort.

Zdravotní aspekty a údržba

Radiátory mohou výrazně vířit prach a také vysušovat vzduch, což může být problém pro osoby s respiračními problémy. Navíc, umístění radiátorů pod okna může způsobovat vyšší tepelné ztráty, což dále zvyšuje náklady na vytápění. Údržba radiátorů a rozvodů tepla může být nákladná, zvláště pokud dojde k poruše.

4. Klimatizace

Topní klimatizací se stává častým řešením tam, kde nemá majitel nemovitosti zkušenost s provozem tohoto typu vytápění, a chce jedním zařízením vyřešit levně topení i chlazení. Použití má však řadu nevýhod nicméně i jednu výhodu.

Náklady a efektivita

Náklady na vytápění jsou nižší než u vytápění radiátory což je uvedená podstatná výhoda. Dále jsou spíše nevýhody a to zejména hlučnost a prašnost.

Komfort

Při provozu stále běží ventilátory, které zejména v noci, kdy je požadavek na nulovou hlučnost působí velmi negativně na komfort bydlení. Klimatizace také mají nejvyšší intenzitu proudění vzduchu v místnosti v porovnání s radiátory i podlahovým topením.

Zdravotní aspekty a údržba

S prašností jsou pojeny právě problémy s respiračními chorobami. Klimatizaci je nutné každý rok nechat vyčistit, vyměnit filtry a starat se i o venkovní jednotku. Infrapanely nevyžadují jakékoliv servisní zásahy a údržbu. Také obsažené mechanické součástky zejména ventilátory mohou postupem času v ložiscích způsobit rostoucí hlučnost a postupně se zvyšuje riziko poruchy.

Závěr:

Pokud budeme hodnotit a porovnávat účinnost různých systémů přenosů tepla do místnosti z hlediska nákladů, efektivity, komfortu, zdravotních aspektů a nákladů na údržbu a případně i poruchy, jsou infrapanely jasným vítězem.

Mají nejrovnoměrněji prohřátou celou místnost, nevíří prach, dosahují nejlepší tepelné pohody, nevyžadují žádné náklady na údržbu a servis, v případě poruchy nezpůsobí škodu a oprava / výměna je možná okamžitě bez omezení vytápění v ostatních místnostech, ohřívají místnost prakticky okamžitě po zapnutí, mají nejnižší součet tepelných ztrát prostupem konstrukcemi stavby a tedy nejvyšší účinnost.

A jak jsme na tom s účinností při započítání zdrojů tepla jako je teplené čerpadlo, plynový kotel, elektrokotel další? Více v dalším článku.

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image