Blog

Výhody a nevýhody infratopení: Co byste měli vědět před instalací

Výhody a nevýhody infratopení: Co byste měli vědět před instalací

 

PŘEHLED HLAVNÍCH VÝHOD INFRATOPENÍ

Nízké provozní náklady

Jednou z největších výhod infratopení jsou jeho nízké provozní náklady. infrapanely jsou schopné přeměnit elektrickou energii na teplo s vysokou účinností, což znamená, že většina spotřebované energie je skutečně využita k vytápění prostoru. To vede k nižším měsíčním nákladům na energie ve srovnání s tradičními topnými systémy, jako jsou plynové kotle nebo elektrické konvektory. Tento aspekt je zvláště přitažlivý pro domácnosti a firmy, které hledají způsob, jak snížit své energetické výdaje.

Nízké pořizovací náklady

Pořizovací náklady na infrapanely jsou relativně nízké ve srovnání s jinými typy topení, jako jsou například tepelné čerpadla nebo podlahové vytápění. Infrapanely nevyžadují složité instalační práce ani drahé komponenty, což umožňuje rychlou a cenově dostupnou instalaci. To je zvláště výhodné pro ty, kteří hledají efektivní a ekonomické řešení vytápění.

Nulové náklady na údržbu a servis

Infrapanely prakticky nevyžadují žádnou údržbu ani servis. Na rozdíl od konvenčních topných systémů, které mohou vyžadovat pravidelné kontroly a údržbu, infrapanely jsou konstruovány tak, aby fungovaly spolehlivě po dlouhou dobu bez potřeby zásahu. To znamená, že po počáteční investici do instalace infrapanelů se uživatelé nemusí obávat dalších nákladů na údržbu.

Vysoká životnost

Pokud zvolíte kvalitní typ infrapanelu, můžete očekávat vysokou životnost tohoto zařízení. Některé infrapanely mohou mít životnost až 30 let, což znamená, že jejich výměna bude nutná jen velmi zřídka. Tento aspekt zvyšuje celkovou hodnotu investice do infratopení a poskytuje dlouhodobou jistotu pro uživatele.

Komfortní teplo jako od kachlových kamen

Infrapanely poskytují komfortní teplo, které je často přirovnáváno k teplu vyzařovanému kachlovými kamny. Sálavé teplo zahřívá předměty a povrchy v místnosti, což vytváří příjemný pocit tepelné pohody. Tento typ tepla je rovnoměrně rozložen po celé místnosti, což zajišťuje, že nedochází k nepříjemným teplotním rozdílům.

Nezabírají místo na zemi nebo pod oknem

Další výhodou infrapanelů je jejich kompaktní design, který nevyžaduje instalaci na podlaze nebo pod okny. Infrapanely mohou být umístěny na stěnách nebo na stropě, což šetří místo a umožňuje flexibilní uspořádání místnosti. Tento aspekt je zvláště výhodný pro malé prostory nebo místnosti s omezeným prostorem pro tradiční topná tělesa.

Přesné nastavení teploty v místnosti

Infratopení umožňuje přesné nastavení teploty v jednotlivých místnostech, což zlepšuje komfort a snižuje náklady na topení. Díky moderním termostatům a regulačním systémům mohou uživatelé snadno nastavit požadovanou teplotu a zajistit optimální úroveň vytápění pro každý prostor. Tato flexibilita přispívá k vyšší energetické účinnosti a komfortu.

Nevýření prachu

Infrapanely nevyvíjejí proudění vzduchu jako tradiční konvekční topení, což znamená, že nevytvářejí víření prachu v místnosti. Tento aspekt je zvláště důležitý pro osoby trpící alergiemi nebo respiračními problémy. Absence víření prachu přispívá k čistšímu a zdravějšímu prostředí v interiéru.

Vysoušení zdiva

Infrapanely mají schopnost vysoušet zdivo, což může být výhodné v případech, kdy je nutné snížit vlhkost v místnosti. Sálavé teplo proniká do stěn a pomáhá vysoušet vlhkost, což může předcházet vzniku plísní a dalších problémů spojených s vlhkostí. Tato vlastnost je zvláště užitečná v starších stavbách nebo v prostorách s vysokou vlhkostí.

Vhodné i pro alergiky

Díky absenci víření prachu a schopnosti vysoušet zdivo jsou infrapanely vhodné i pro alergiky. Sálavé topení vytváří čisté a zdravé prostředí, které je prospěšné pro osoby trpící alergiemi, astmatem nebo jinými respiračními problémy. Tento aspekt činí infratopení ideální volbou pro domácnosti a prostory, kde je kladen důraz na zdravé vnitřní prostředí.

Snadná a rychlá montáž

Instalace infrapanelů je snadná a rychlá ve srovnání s jinými topnými systémy. Infrapanely nevyžadují složité instalační práce ani rozsáhlé úpravy infrastruktury budovy. To znamená, že je možné je rychle a efektivně nainstalovat, což minimalizuje nepohodlí a náklady spojené s instalací.

Získání tarifu D57d

Další výhodou infratopení je možnost získání výhodnějšího tarifu D57d na dodávky elektřiny. Tento tarif poskytuje nižší sazby za elektrickou energii pro domácnosti využívající elektrické vytápění, což dále snižuje provozní náklady na infratopení. Získání tohoto tarifu je jednoduché a může představovat významné úspory na nákladech na energie.

NEVÝHODY INFRATOPENÍ

Nutnost přivést napájení - kabel

Jednou z hlavních nevýhod infratopení je nutnost přivést napájení k infrapanelům pomocí kabelů. V některých případech může být nutné provést úpravy elektrických rozvodů, což může zvýšit náklady na instalaci. Tato nevýhoda je však většinou kompenzována nízkými pořizovacími a provozními náklady infrapanelů.

Návrh umístění a příkonu odborníkem

Aby bylo dosaženo nejvyšší účinnosti a komfortu, je důležité, aby návrh umístění a příkonu infrapanelů prováděl odborník v oboru. Nesprávné umístění nebo nevhodný příkon může vést k neoptimálnímu vytápění a zvýšeným provozním nákladům. Proto je doporučeno konzultovat instalaci infratopení s odborníkem, který má zkušenosti s tímto typem topení.

Levné nekvalitní produkty

Na trhu existují levné a nekvalitní produkty, které nevydrží ani po dobu záruky a mohou kazit pověst sálavého topení. Při výběru infrapanelů je důležité dbát na kvalitu a vybírat produkty od renomovaných výrobců. Investice do kvalitních infrapanelů se vyplatí díky jejich dlouhé životnosti a spolehlivosti. Více v samostatném článku o výběru infrapanelu.

 

PRAKTICKÉ RADY, JAK SE ROZHODNOUT, ZDA JE INFRATOPENÍ VHODNÉ PRO VÁŠ DOMOV

Sálavé topení je vhodné pro většinu typů staveb. Infrapanely ohřívají všechny povrchy v místnosti podobně jako kachlová kamna, což poskytuje rovnoměrné a příjemné teplo. Instalace infrapanelů je vhodná pro vytápění domů, bytů a komerčních prostor všech běžných typů konstrukcí a stavebních materiálů, jako jsou plná cihla, kámen, porotherm, dřevostavba, vápenocementové tvárnice a další.

Kde není vhodné

Pro posouzení vhodnosti infratopení ve velmi vlhkých stavbách je doporučeno přizvat odborníka na infrapanely s praxí. Infrapanely mají schopnost vysoušet zdivo, ale pokud je zeď stále mokrá a není přerušené vzlínání, není použití infrapanelů v těchto extrémně vlhkých stavbách vhodné. Náklady na provoz by byly vyšší a stále by byla velmi vysoká vlhkost vzduchu. Odborník může posoudit, jaký typ infratopení je vhodný a poradit nejlepší řešení.

 

UMÍSTĚNÍ INFRAPANELŮ SOUVISÍ S TYPEM STAVBY A KONSTRUKCÍ A TEPELNÝMI MOSTY

Správné umístění infrapanelů je klíčové pro dosažení optimálního vytápění a eliminaci tepelných mostů, což je zvláště důležité u starších staveb. Níže jsou uvedeny některé praktické rady pro umístění infrapanelů:

  • Studená nezateplená podlaha: Umístěním infrapanelu na strop lze ohřát podlahu a výrazně zlepšit tepelnou pohodu. Sálavé teplo se bude šířit po celé místnosti a zajistí rovnoměrné vytápění.

  • Rosí se okna: Umístěním infrapanelu na strop blíže k oknu nebo na stěnu lze zajistit, že se vlhkost odrosí podobně jako při slunečním záření. Tím se minimalizuje kondenzace na oknech a snižuje riziko vzniku plísní.

  • Zateplený dům polystyrenem vznikly plísně: Umístěním infrapanelů na stěny a pokrytím více směrů lze teplem pokrýt všechny dotčené stěny a snížit vlhkost v místnosti. Tím se předchází vzniku plísní a zlepšuje se celková kvalita vnitřního prostředí.

Více informací o umístění infrapanelů naleznete v samostatném článku v naší sekci odborného poradenství.

 

S DOPORUČENÍM, ZDA JE INFRATOPENÍ VHODNÉ PRO VÁŠ DOMOV, PORADÍ ODBORNÝ PRODEJCE

Pro správné rozhodnutí, zda je infratopení vhodné pro váš domov, je nejlepší konzultovat s odborným prodejcem s letitou praxí. Tito odborníci dbají na své dobré jméno a poskytují přesné a profesionální rady. Na rozdíl od řady diskusních fór, kde může být mnoho nepravd, lží a zkreslení, odborný prodejce poskytne objektivní a spolehlivé informace o infratopení. Další informace o vyvracení zažitých mýtů naleznete v našem dalším článku, kde se budeme věnovat uvedení na pravou míru všech mýtů kolem infratopení.

Co byste měli mít připraveno před instalací infratopení

Před instalací infrapanelů je důležité mít připravené určité podklady a provést několik kroků:

  1. Profesionální návrh řešení vytápění: Nejlépe je osobní návštěva technika, který spočítá tepelné ztráty, solární zisky, zjistí vaše požadavky a zhodnotí stav stavby z hlediska vlhkosti a energetické náročnosti. Pro základní podklady můžete využít náš on-line formulář, kde zadáte základní parametry nebo pošlete projekty a náš tým připraví návrh do 48 hodin.
  2. Podklady k účtu za dodávky elektřiny: Technik může zkontrolovat a připravit změnu tarifu na výhodnější D57d a případně zajistit navýšení jističů, změnu z jednofázového na třífázový přívod atd.
  3. Naceněná elektromontáž: Vybraný řešení elektrorozvodů by mělo být naceněno naším elektrikářem nebo vaším, kterému jsme plně k dispozici a na místě se s ním osobně setkáme a sdělíme veškeré požadavky na přípravu elektro pro infrapanely.

Instalace infrapanelů je jednoduchá a rychlá, pokud je realizována společností s bohatými zkušenostmi. Běžný byt lze zrealizovat za den, rodinný dům podle velikosti a náročnosti do 1-2 dnů. Máme tým vyškolených montérů, kteří realizují naše projekty po celé České a Slovenské republice.

Tímto způsobem vám infratopení může poskytnout pohodlné a efektivní řešení vytápění, které je šetrné k životnímu prostředí a podporuje zdravé vnitřní prostředí. Doufáme, že tento článek vám poskytl užitečné informace a pomůže vám při rozhodování o vhodnosti infratopení pro váš domov.

 

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image