Blog

Vysoušení stavby infrapanely. Vlhkost a infratopení

Infratopení je moderní a efektivní způsob vytápění, který má mnoho výhod oproti tradičním metodám, jako jsou radiátory nebo podlahové topení. Jednou z hlavních předností infrapanelů je jejich schopnost účinně vysušovat zdivo a zabraňovat vzniku plísní. Tento článek se bude podrobně věnovat tomu, jak infratopení dokáže lépe regulovat vlhkost ve zdech a vytvářet zdravější vnitřní prostředí.

Princip fungování infratopení spočívá v sálavém přenosu tepla, podobně jako u slunečního záření. infrapanely primárně ohřívají všechny pevné předměty v místnosti, včetně zdí, podlah a nábytku. Tím se zvyšuje jejich povrchová teplota, která je vyšší než v případě konvekčního vytápění pomocí radiátorů nebo podlahového topení. Tento rozdíl v teplotě má zásadní vliv na schopnost zdiva absorbovat a uvolňovat vlhkost.

Když je zdivo vystaveno vyšší teplotě, jako v případě infratopení, dochází k efektivnějšímu odpařování vlhkosti ze zdí. Teplo proniká hlouběji do struktury zdiva a pomáhá uvolňovat nahromaděnou vlhkost. Tento proces je mnohem účinnější než u konvekčního vytápění, kde je teplo předáváno především prostřednictvím cirkulace vzduchu. infrapanely tak dokážou rychleji a důkladněji vysušit vlhké zdi, čímž se snižuje riziko vzniku plísní a dalších problémů spojených s nadměrnou vlhkostí.

Dalším důležitým aspektem je schopnost infratopení snižovat teplotní rozdíl mezi vzduchem a zdivem. Při konvekčním vytápění je teplota vzduchu často vyšší než teplota povrchu zdí, což může vést ke kondenzaci vlhkosti a vzniku rosného bodu. Naopak infrapanely rovnoměrně ohřívají vzduch i pevné povrchy, čímž se minimalizuje teplotní rozdíl a zabraňuje se kondenzaci. Výsledkem je suché zdivo s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi a nižším rizikem tvorby plísní.

Je však třeba mít na paměti, že pokud je zdivo extrémně vlhké, samotné sálavé vytápění nemusí být dostačující. V takových případech je nutné nejprve řešit primární příčiny vlhkosti, jako je například prosakování spodní vody nebo nedostatečná izolace základů. Odborníci doporučují provést sanaci domu formou podřezání zdiva, odkopání základů a svedení vlhkosti mimo objekt. Teprve po vyřešení těchto základních problémů lze efektivně využít infratopení k udržení suchého a zdravého vnitřního prostředí.

Při vysoušení staveb je také důležité věnovat pozornost správné rekonstrukci podlah a zateplení. Nevhodné postupy, jako je výměna difuzní hliněné podlahy za beton s polystyrenovou izolací bez odvětrávání podloží, mohou vést k hromadění vlhkosti ve svislých zdech. Podobně i nesprávné vnější zateplení polystyrenem může bránit odvodu vlhkosti a zhoršovat situaci uvnitř domu. Proto je nezbytné svěřit vysoušení staveb zkušeným specialistům, kteří dokážou navrhnout optimální řešení pro každý konkrétní případ.

V některých situacích, například při využití sklepních prostor pro obytné účely, je vhodné doplnit infratopení dalšími zařízeními. Vlhkost, kterou infrapanely extrahují ze zdiva, se uvolňuje do vzduchu, a je žádoucí ji efektivně odstranit. K tomu lze použít kondenzační vysoušeč, který vlhkost zkapalní a odvede do odpadu, nebo kvalitní rekuperační jednotku, která zajistí výměnu vzduchu bez tepelných ztrát. Kombinace infrapanelů s vysoušečem nebo rekuperací vytváří zdravé a komfortní prostředí s nízkými provozními náklady a minimálním rizikem zatuchliny.

Správné umístění infrapanelů ve vlhkých stavbách je klíčové pro jejich optimální fungování. Odborníci na infratopení navrhují individuální řešení pro každou budovu na základě jejích specifických podmínek. Pokud vás zajímá problematika vytápění a vysoušení staveb, neváhejte se obrátit na specializované firmy, které vám poskytnou nezávazné a bezplatné konzultace. Jejich zkušení technici analyzují vaši situaci a doporučí nejlepší možné řešení pro váš domov.

Závěrem lze říci, že infratopení představuje účinný nástroj pro vysoušení zdiva a prevenci plísní. Díky sálavému principu fungování dokáže efektivněji regulovat vlhkost než tradiční metody vytápění. Při správném návrhu a instalaci infrapanelů, v kombinaci s dalšími opatřeními pro řešení vlhkosti, lze dosáhnout zdravého a příjemného vnitřního prostředí s minimálními náklady na provoz. Pokud se potýkáte s problémem vlhkého zdiva, zvažte možnosti, které nabízí moderní technologie infratopení.

Image

Specialista na sálavé vytápění. Kvalitní certifikované německé produkty.

Infrasystémy s.r.o.

Mohlo by se hodit

Informace

Image